I galans centrum

På oscarsgalan står alla tjejer i centrum, med fina klänningar och hår fotas de på röda mattan och det är de bilderna åtminstone jag lägger mest vikt vid när jag läser om galan. Så tjejernas ”time to shine” har i alla fall jag alltid tänkt att galan varit i. Igår kollade jag på vilka som var nominerade i år och då slog det mig att det knappt var några tjejer. Samhället går ju mer och mer mot ett medvetet håll i jämställdhetsdebatten men Oscarsgalan hänger inte med i svängarna verkar det som.

Jag läste på lite och kunde konstatera att i år hade antalet kategorier där inga kvinnor alls var nominerade ökat. Kolla här https://www.moviezine.se/nyheter/2013-ars-oscarsnominerade-ar  Ärligt talat så låter det sjukt tycker jag. Det känns ju orimligt att kvinnor skulle vara så mycket sämre inom filmindustrin, men juryn kanske går efter en slags antikvoteringstrend. Jag tycker synd om tjejerna i branschen, tänk att de inte alls får cred för sin prestation vid branschens största gala, de blir bara bedömda för sitt yttre för kvällen. För det är ju trots allt den bilden som sprids och skrivs om i våra tidningar. Jag kan inte minnas att jag sett en enda bild eller moderecensent som gett poäng för en killes outfit på galan. Det är alltid tjejerna, och ja. Jag älskar att läsa de där reportagen och drömma mig bort och tycka till om outfitsen.

Men jag känner att jag verkligen fick en insikt kring hur orättvist de blir behandlade så mitt intresse för att tycka till om klänningarna falnade helt. Det kanske kommer tillbaka om några år när oscarsjuryn tagit sig i kragen och nominerar efter prestation och inte kön. Då ska jag också börja kolla röda mattan outfits igen, men jag inser att även jag måste skärpa mig, så nästa gång är det inte bara tjejernas vackra klänningar jag tänker tillåta mig själv att tycka till om, jag ska vara lika rättvis jag och inte glömma killarna.

Nu blev det ett riktigt tycka till inlägg det här, men jag kände att jag behövde ventilera lite J